İngiltere’den-100.-yıl-sebebiyle-Legacy-110-projesi

İNGİLTERE’DEN 100. YIL SEBEBİYLE LEGACY 110 PROJESİ

Birleşik Krallık hükümeti, I. Dünya Savaşı’nın 100. yılı dolayısıyla bir eğitim programı geliştirdi. Bu program kapsamında yürütülen projelerden biri de her devlet okulundan 2 ortaöğretim öğrencisi ve 1 öğretmenden meydana gelen grupların Fransa’nın Kuzeyi’nde ve Belçika’da yer alan Batı Cephesi savaş alanlarını gezme fırsatı yakaladığı Savaş Alanları Tur Programı (Battlefields Tours Programme). Bu projeyle ortaöğretim öğrencileri, I. Dünya Savaşı’na katılan birliklerin yaptıkları fedakarlıkları, gösterdikleri kahramanlıkları birinci elden gözlemleme fırsatı buluyor; askerlerin hikayelerine tanık oluyor.

Hükümet, bu projeyi bir adım öteye götürerek Legacy 110 (Miras 110) projesine imza atıyor. Legacy 101, I. Dünya Savaşı muharebe alanlarını ziyaret eden öğrencilerin edindikleri tecrübeleri ve izlenimleri kendi yöre sakinleriyle paylaşmalarını amaç ediniyor. Savaş Alanları Programı kapsamında Kuzey Fransa ve Belçika’daki savaş alanlarını ziyaret eden 8800 öğrencinin deneyimlerini 110 kişiyle paylaşması ve böylece toplamda 880.000 vatandaşa ulaşılması hedefleniyor.

29 Ocak günü projeyi halka tanıtan Wimbledon Lordu Tariq Ahmad, Institute of Education’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “Kökenleri ve inançları ne olursa olsun birçok insan I. Dünya Savaşı sırasında Britanya için savaştı. Şimdi ise gençler 3 yıl boyunca bireylerin ve toplulukların ortak İngiliz değerlerini ve özgürlüğümüzü korumak için yaptıkları fedakarlıkları öğrenecek. Savaş sırasında hayatını kaybedenler her zaman kahraman olarak anılacaktır ve onların yaptıklarının unutulmamasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır. Legacy 101, ortak tarihimizi hatırlamamız için toplulukları bir araya getirecek ve özgürlüğümüz için savaşanların anısını canlı tutmamıza yardımcı olacak.” dedi.

Legacy 101 projesini başarıyla tamamlayan her öğrenci bir sertifika ve özel olarak hazırlanan Legacy 101 rozeti almaya hak kazanacak.

Proje, gençlerin savaşta yaşananlara doğrudan tanık olmalarını ve savaş ile aralarında kişisel bir bağ kurmalarını hedefliyor. Savaş alanları, anıtlar, mezarlıklar ve müzeleri gezmenin yanında izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini başkalarıyla paylaşma fırsatı yakalayan gençlerin daha çok insana ulaşması ve böylece daha çok kişiye I. Dünya Savaşı’ndan geriye kalan mirası anlatması amaçlanıyor.