A_group_of_German_prisoners_captured_during_the_fight_at_Semakh_on_the_Sea_of_Galilee._1918

ATLAS TARİH’TEN “NABLUS MUHAREBESİ” DOSYASI

Türkiye’nin en köklü tarih dergilerinden bir tanesi olan Atlas Tarih’in 54. sayısının (Ağustos-Eylül 2018) kapak konusu Cihan Harbi’nin son yılında, Filistin-Suriye Cephesi’nde yaşanan Nablus Muharebesi oldu. Tuncay Yılmazer tarafından kaleme alınan dosyada hem muharebe öncesi hem de sonrasına dair önemli bilgiler bulunuyor.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına gelindiğinde, Osmanlı İmparatorluğu’na en savaş sırasındaki en büyük darbelerden bir tanesi de Filistin’de vurulmuştu. Bugün tarihçilerimiz tarafından Nablus Muharebesi, ancak yabancı tarihçilerin ise “Armegeddon” (Mahşer Günü) olarak adlandırdığı muharebe, İngiliz-Hint birliklerinin 1 saldırı ile 19 Eylül 1918 tarihinde  başlamış ve Tuncay Yılmazer’in deyimiyle “Osmanlı tarihinin en kara günlerinden biri yaşanmıştı”.

Günümüzden hemen hemen 100 sene önce başlayan Nablus – ya da yabancı tarihçilerin adlandırdığı şekilde Armegeddon – Muharebesi’ni konu alan Tuncay Yılmazer, hem cepheyle ilgili bilgileri yeniden gözden geçiriyor hem de tarih yazımında bu alana dair önemli ikincil kaynakları değerlendiriyor.

DjbHdFQXgAEY1Ns